
Ekologiczna oliwa z oliwek 1l
prywatneOliwa z oliwek jest otrzymywana w wyniku tłoczenia miąższu owoców drzewa oliwnego. BIO oliwa Extra Virgin jest produktem najwyższej jakości uzyskiwanym z pierwszego tłoczenia na zimno. Proces ten polega na wyciśnięciu soku ze świeżych oliwek, w sposób wyłącznie mechaniczny, bez użycia żadnych procesów chemicznych. Oliwa pozyskiwana w ten sposób jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych w swoim składzie zawiera także witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz liczne przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Parametrem potwierdzającym najwyższą jakość sprzedawanej oliwy jest jej wyjątkowo niska kwasowość utrzymująca się na poziomie 0,1%. Przyjmuje się, że oliwy, których kwasowość nie przekracza 0,3% są oliwami z wysokiej półki jakościowej. Natomiast oliwy, których poziom kwasowości utrzymuje się poniżej granicy 0,2 % to oliwy najwyższej jakości zaliczane do klasy Premium Extra Virgin.